مقدمه:
ایمن سازی آن نیز روندی پیوسته است که شامل مراحل مختلفی میشود. همچنین نباید به این امید داشت که در حین کار افراد تعادل خود را از دست ندهند. در نتیجه کارفرما برای جلوگیری از سقوط افراد از تخته این سازه موقت باید به عوامل مختلفی توجه کند تا احتمال آسیب و خسارت کمتر شود.
هندریل و میدریل داربست چیست؟
هندریل و میدریل داربست از تجهیزات مهم امنیتی هستند که در پروژههای ساختمانی و صنعتی برای تأمین ایمنی کارگران به کار میروند. هر دوی این ریلها به اصطلاح با نام گاردریل (Guard Rail)شناخته میشوند. گاردریل علاوه بر میله بالایی (هندریل) و میله وسطی (میدریل) شامل پاخور هم میشود که به وسیله میلهها یا پایههای عمودی محکم نگه داشته شدهاند.
این ریلهای محافظ لبه داربست به عنوان کمک ایمنی عمل میکنند و باید در سمت باز سکوهای داربست که ارتفاع بیش از ۲ متر دارند، قرار گیرند. استفاده درست از میدریل و هندریل باعث میشود کارگران در هنگام کار احساس امنیت بیشتری کنند که در نهایت بهرهوری آنها را افزایش میدهد. علاوه بر کارگران، عابرین پیاده هم از خطراتی که ممکن است ایجاد شود در امان میمانند.
هندریل داربست (Scaffolding handrail)
هندریل داربست یا میله دستگیره، میلهای افقی است که از جنس فولاد یا آلومینیوم ساخته میشود. این تجهیزات حفاظتی در اطراف داربست نصب میشوند و از لغزش یا سقوط کارگران از ارتفاع در حین کار به سطوح پایینترجلوگیری میکنند. این نردههای فلزی باید دارای ارتفاع کافی باشند که ایمنی لازم برای افراد را حفظ کنند تا افراد بتوانند برای حفظ تعادل از آنها استفاده کنند.
این ریلهای فلزی باید طوری طراحی شوند که در برابر فشار، ضربه و شرایط محیطی مختلف مقاوم باشند؛ در نتیجه ایمنی کارگران را تضمین کنند. همچنین باید مطابق با استانداردهای ایمنی در ارتفاع یک مترمربع از سطح زمین نصب شوند. انتخاب میله دستگیره برای محیطهای مختلف به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله این عوامل میتوان به نوع فعالیت محل کار، ارتفاع آن و مقررات موجود در آن محل اشاره کرد.
میدریل داربست (Scaffolding midrail)
میدریل داربست نیز لولهای افقی است که به افزایش مقاومت سازه کمک میکند و موجب استحکام بیشتر آن میشود. این میله محافظ ممکن است در ارتفاعات مختلفی نصب شود و به طور معمول بین هندریل و تختهای که برای ایستادن روی داربست استفاده میشود، قرار میگیرد. میدریل شبیه به هندریل است و هر دو عملکرد یکسانی دارند. در واقع یک لایه محافظتی اضافی است که خطر سر خوردن تصادفی کارگران را کاهش میدهد.
این ریل ثانویه به عنوان ریل دستگیره هم مورد استفاده قرار میگیرد و اگر شخص تعادل خود را از دست دهد، میتواند از آن برای حفظ تعادل استفاده کند. بهکارگیری میدریل در صورتی الزامی است که فاصله بین تخته داربست و هندریل، بیش از ۶۰ سانتیمتر باشد.
محوطههایی که باید توسط هندریل و میدریل محافظت شوند
موارد زیر از جمله محوطههایی هستند که توسط هندریل و میدریل داربست باید محافظت شوند:
سقف یا بام
طبقات و گودالها
پلها
راهروها و سطحهای شیبدار
پلکانها و پاگردها
بالای تأسیسات
بالکنها
چرا استفاده از هندریل و میدریل ضروری است؟
سقوط از ارتفاع یکی از خطرناکترین و رایجترین حوادث در پروژههای ساختمانی به شمار میرود. طبق مقررات بهداشت و ایمنی، استفاده از هندریل و میدریل داربست الزامی است و کارگران و کارفرمایان باید از نصب صحیح این ریلها مطمئن شوند. از جمله مواردی که ضرورت استفاده از آنها را بالا میبرد عبارتاند از:
محافظت از کارگران در برابر سقوط از ارتفاع
یکی از رایجترین حوادثی که در صنعت ساختوساز اتفاق میافتد، سقوط از ارتفاع است. اگر داربستها بهدرستی ساخته و نصب نشوند، برای کارگران خطرات ناگواری ایجاد میکنند. هندریلها در اطراف داربست نصب میشوند تا از بروز این خطرات جلوگیری کنند.
افزایش استحکام داربست
هندریل و میدریل داربست، هر دو باعث افزایش استحکام ساختار داربست میشوند. بهطوریکه اگر فشار یا بار اضافی به سازه وارد شود، ریلها این بار را به طور یکنواخت تقسیم میکنند و مانع از تغییر شکل داربست میشوند.
رعایت استانداردهای ایمنی
سازمانهای ایمنی و بهداشت، قوانینی وضع کردهاند که طبق آن نصب هندریل و میدریل داربست را بهعنوان یک الزام و استاندارد در نظر گرفتهاند. این استانداردها از بروز حوادث در پروژههای عمرانی میکاهد.
محافظت از افراد در حال عبور و تجهیزات
در پروژههای ساختمانی، اجسام مختلف بهراحتی ممکن است از ارتفاع سقوط کنند و برای افراد یا تجهیزات زیرین خطر ایجاد کنند. نصب این تجهیزات میتواند از بروز چنین خطراتی جلوگیری کرده و فضای کار را ایمنتر کند.
ایجاد احساس امنیت برای کارگران
وجود هندریل و میدریل در اطراف داربستها به کارگران احساس امنیت بیشتری میدهد. زمانی که کارگران بدانند که محافظت لازم در برابر سقوط از ارتفاع را دارند، با آرامش بیشتری وظایف خود را انجام میدهند و درنهایت بهرهوری آنها در محیط کار افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید:
پیشگیری از حوادث غیرمنتظره
در بسیاری از مواقع، حوادث ناشی از سقوط ممکن است بهصورت غیرمنتظره اتفاق بیفتد. مثلاً اگر یک کارگر به دلیل خستگی، بیاحتیاطی یا شرایط جوی نامساعد تعادل خود را از دست بدهد، هندریل و میدریل میتوانند بهعنوان یک عامل پیشگیرانه عمل کرده و خطرات را کاهش دهند.
جریمه استفادهنکردن از آنها در داربست چه خطرات و جریمهای دارد؟
استفادهنکردن از هندریل و میدریل در داربست ممکن است جریمههای مختلفی را به همراه داشته باشد. در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
جریمه نقدی:
سازمانهای ایمنی کار در بسیاری از کشورها، قوانینی در زمینه نصب هندریل و میدریل داربست وضع کردند که در صورت عدم رعایت آنها، جریمههای مالی سنگینی برای کارفرمایان به همراه دارد. در نتیجه فشار مالی زیادی به شرکتهای ساختمانی وارد میکند.
توقف پروژه:
اگر در زمان بازرسی از پروژه، مشخص شود که ریلها بهدرستی نصب نشدهاند، سازمانهای نظارت کننده ممکن است دستور توقف کار را صادر کنند. این توقف میتواند هزینههای جبرانناپذیری را در پی داشته باشد.
مسئولیت کیفری:
درصورتیکه به علت رعایت نکردن قوانین نصب ریلها، اتفاقات جبرانناپذیری مثل آسیب یا مرگ کارگران ایجاد شود، نهادهای نظارتی میتوانند دستور توقف پروژه را صادر کنند.
مسئولیت مدنی:
علاوه بر مسئولیت کیفری، ممکن است افراد به دلیل بروز حادثههای جبرانناپذیر، مجبور به پرداخت غرامت شوند. طبق ماده ۱ قانون مسئولیت مدنی هرکس بدون مجوز قانونی و به طور عمد یا بی احتیاطی موجب آسیب به جان و مال افراد شود، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود است.
سخن پایانی:
ایمنی در صنعت ساختوساز از اولویتهای اصلی و ضروری به شمار میرود. استفاده از تجهیزات ایمنی مانند هندریل و میدریل داربست از جمله موارد ضرروی در این راستا هستند. نصب این تجهیزات با فراهم کردن ایمنی لازم علاوه بر حفاظت کارگران در برابر سقوط از ارتفاع، سازه را تقویت میکنند و در نهایت از وقوع حوادث جلوگیری میکنند.
نظری یافت نشد.